torstai 24. maaliskuuta 2011

Valkosuklaa-juustotorttu

Tämä oli ensimmäinen tekemäni uunissapaistettava juustotorttu, jonka tekemiseen päädyin eräänä iltana kovan makeanhimon seurauksena. Ohje oli Aussikokkien matkassa -kirjasta.

50 g keksinmuruja
1,5 tl vaniljasokeria
260 g valkosuklaata
250 g creme fraichea
400 g tuorejuustoa
4 munaa

Voitele irtopohjavuoka, jonka halkaisija on n. 20 cm, kaada keksinmurut vuokaan ja pyörittele kunnes murut peittävät reunat. Levitä loput muruista tasaiseksi kerrokseksi vuuan pohjalle.

Sulata valkosuklaa ja lisää joukkoon vaniljasokeri. Nostele joukkoon creme fraiche ja sekoita tasaiseksi.

Vatkaa tuorejuusto notkeaksi ja vatkaa joukkoon munat yksi kerrallaan. Kääntele joukkoon suiklaaseos ja sekoita perusteellisesti. Kaada seos vuokaan ja kopauta pöytää vasten, jotta ilmakuplat poistuvat.

Paista torttua uunissa pellillä, joka on puolillaan vettä, 50-60 minuuttia.

Anna tortun jäähtyä ja tekeytyä useamman tunnin ajan.

Kannattaa ehdottomasti noudattaa ainakin ohjeen viimeistä vaihetta. Itse malttamattomana söin kakusta ensimmäiset palat, kun se oli vasta juuri ja juuri jäähtynyt. Ei ollut kovin hyvää. Ajattelin jo koko teoksen päätyvän roskiin. Säilöin kakun kuitenkin jääkaapissa aamuun ja maistoin uudestaan. Se olikin täydellisen hyvää kunnolla kylmänä ja tekeytyneenä. Kakkua tulikin sinä päivänä syötyä aamupalaksi, lounaaksi, väli- ja iltapalaksi.

torstai 17. maaliskuuta 2011

Keeppi

Kaverini antoi minulle joululahjaksi viisi kerää Novitan Puroa, värinä metsä. Puro on ehkä suosikkini Novitan langoista, 100% villaa ja ihanat värit. Hain pitkään sopivaa ohjetta lahjalangalle, sillä oli melko haastavaa löytää mieluisa ohje saamalleni määrälle. En halunnut ostaa lankaa lisää eri värjäyserästä, mutta toisaalta en halunnut lankaa jäävänkään. Lopulta jostakin lehdestä löysin kuvan keepistä ja sellaisen sitten tein. Keeppi tuntui hyvältä idealta, sillä sen voisi vetäistä hartioiden ympärille junamatkan ajaksi, tai talvella juhliin mennessä kampauksen suojaksi.

Loin koon 7 pyöröpuikoille 127 silmukkaa ja sen jälkeen neuloin pyörönä n. puolet kerästä (n. 7cm) oikeaa ja sitten saman verran nurjaa. Viidestä kerästä muodostui tällä ohjeella putki, joka oikeiden ja nurjien kerrosten vuorotellessa painuu mukavasti kasaan.


lauantai 12. maaliskuuta 2011

Juustotorttu mustikkakoristein

Etsin netistä ohjetta makeaan kakkuun ja törmäsin tähän. Kakku näytti todella kivalta, joten päätin toteuttaa sen Oscar-valvojaisiin. Viime aikoina olen kuitenkin käyttänyt hirveästi vadelmaa (tai siltä se ainakin tuntuu), joten vaihdoin marjat mustikoiksi. Muutenkin muokkasin ohjetta hieman.

Pohja:
250 g mustikkatäytekeksejä
125 g voita

Täyte:
500 g maitorahkaa
400 g tuorejuustoa
130 g valkosuklaata
4 rkl appelssiinimehua
0,6 dl perunajauhoja
1 rkl vaniljasokeria
2,5 dl sokeria
6 munaa

Mustikkakoristeet:
200 g mustikoita
½ rkl perunajauhoja
3 rkl appelssiinimehua
3 rkl tomusokeria

Pohja: Murskaa keksit ja sekoita joukkoon sulatettu voi. Painele seos halkaisijaltaan n. 26 cm irtopohjavuuan pohjalle.

Täyte: Sekoita maitorahka, tuorejuusto, sokeri ja vaniljasokeri. Lisää appelssiinimehu ja munat ja siivilöi joukkoon perunajauhot. Rouhi valkosuklaa ja sekoita joukkoon. Kaada seos irtopohjavuokaan.

Mustikkakoristeet: Sulata mustikat ja purista niistä mehut kattilaan. Lisää joukkoon sokeri. Sekoita perunajauhot hyvin appelssiinimehuun ja kaada mustikkamehun joukkoon. Kuumenna kunnes seos sakenee. Ota kattila pois liedeltä ja anna jäähtyä. Kaada seoksesta täytteen päälle isoja pisteitä ja vedä tikulla niiden läpi, jolloin muodostuu sydämenmallisia kuvioita.

Paista kakkua 150 asteessa n. 70 minuuttiia, kunnes se on hyytynyt keskeltä. Jos kakku ruskistuu liikaa, voi sen päälle laittaa folion.
Kakku on hyvä tehdä päivää ennen tarjoilua, jotta se ehtii kunnolla jäähtyä ja tekeytyä. Säilytä kylmässä.

Kakku maistui todella hyvälle (muistutti aika paljon äitini tekemää mustikkapiirakkaa), mutta omat koristeeni eivät päätyneet ihan sydämen muotoisiksi. Tämä pääasiassa liiaksi jähmettyneen kiisselin takia. Kirjoittamaani ohjeeseen puolitinkin perunajauhojen määrän, jolloin kiisseli jää löysemmäksi ja on helpompi käsitellä.


Mustikoiden määrää voisi ohjeeseen varmasti lisätä, jolloin sydämistä saisi ehkä suuremmat. Toisaalta ohjeessa voisi ehkä myös käyttää valmista mustikkakeittoa. En sitten tiedä olisiko se jo liian löysää.

lauantai 5. maaliskuuta 2011

Tomaatti-vuohenjuustosarvet

Sarviin sain idean selaillessani Ruokapirkan numeroa 02/11. Siellä oli ohje juustosarviin sekä tomaatti-vuohenjuustopastaan. Pidän valtavasti vuohenjuustosta, joten halusin kokeilla sarvien tekoa erilaisella täytteellä.

Sarvien taikinaan tuli siis
7½ dl vehnäjauhoja
1 tl suolaa
200 g voita
1 pussi kuivahiivaa
2½ dl maitoa

Täyte
100g vuohenjuustoa
140g tomaattipyrettä

Sekoita vehnäjauhot ja suola ja nypi joukkoon voi. Sekoita joukkoon kuivahiiva ja lopuksi 42 asteinen maito.

Ohjeen mukaan taikinasta piti kaulia 1 sentin paksuinen levy, mutta itse kaulitsin sen huomattavasti ohuemmaksi. Leikkasin veitsellä levystä kolmion mallisia kappaleita. Näiden päälle sivelin tomaattipyrettä ja laitoin palasen vuohenjuustoa. Kiersin palat rullalle ja laitoin ne pellille kohoamaan. Uunin lämmettyä 225 asteeseen voitelin sarvet kananmunalla ja paistoin niitä uunissa n. 10 minuuttia.

Sarvista tuli todella onnistuneita, taikina jäi hyvin meheväksi eikä ollenkaan kuivaksi kuten sarvissa usein jää. Tomaatti ja vuohenjuusto sopivat hyvin yhteen ja suurin osa sarvista menikin kahden ihmiset syömänä yhdessä illassa.