keskiviikko 26. joulukuuta 2012

Koiran ruututakki

Pakkaset paukkuu mutta ulkoilla pitäisi. Yli -20 asteen pakkasilla Sakis kulkee päällään toppahaalari, ja -10 asteeseen asti fleecetakissa. Takki on kuitenkin ohut ja vatsakin jää isolta osalta paljaaksi. Pitkään on ollut tarkoituksena tehä fleecestä myös haalari, jonkinlaisella kevyellä vuorella. Siihen saakka en vielä ole päässyt, mutta hetken innostuksena tuli tehtyä takki. Käytin toppahaalarista yli jääneen keltaisen fleecen ja hameesta yli jääneen collegekankaan. Leikkasin kankaista vanhan takin mukaan pääkappaleen pienin muutoksin. Edellisessä oli tarrakiinnitys myös takin edessä, mutta nyt ompelin ne yhteen. Vanhassa on niskan päälle tuleva läppä, jonka nyt leikkasin pois, jotta kaula-aukosta tuli pyöreä ja lisäsin siihen fleecestä koko kaulan kiertävän kauluksen. Niskaan, kauluksen juureen jätin hihnan mentävän aukon. Muutoksen vanhaan tuli myös takin etuosasta vatsan ympäri kiertävään kappaleeseen kiinittyvä kaistale, joka lämmittää etujalkojen välistä osaa vatsasta. Kuten vanhassa, myös tähän tuli kuminauhat takin takaosaan takajalkojen ympäri laitettavaksi, jotta takki pysyy tiiviimmin paikallaan.

Takissa on siis vuorena fleece ja päällä collegekangas. Tällä mennään nyt varmaan hieman lämpimämmin kuin vanhalla. Uutta haalaria odotellessa.

tiistai 11. joulukuuta 2012

Suklaatofujäätelö

Tarkoitukseni on jo pitkään ollut kokeilla tofupohjaista jäätelöä. Tofu itsessään vain maistuu mielestäni niin pahalle, että piti suunnitellusti kutsua tofusta pitävä vegaaniystäväni kylään tätä kokeilua varten. Ohjeen löysin netistä Veg Webistä. Tein puolikkaan annoksen (pahan maun pelossa) ja valmista jäätelöä tuli hieman reilu puoli litraa.

Ainekset:
180 g pehmeää tofua, itse käytin pehmeää Gourmet Tofua, cittarin tofuhyllystä, ruskea paketti.
180 g vegaanista suklaata, minulla Pirkan Tumma suklaa.
2 tl vaniljasokeria
1,2 dl vegaanista maitoa, minä käytin suklaasoijajuomaa.

Laita tofu tehosekoittimeen tai käytä sauvasekoitinta. Tarkoitus saada tofusta hyvin tasaista. Lisää joukkoon suklaa sulatettuna, vaniljasokeri sekä suklaasoijajuoma. Kaada jäätelökoneeseen ja anna jäätelöityä.
Suklaasta voi riittää vähempikin määrä, mutta itse tosiaan kammoan tofun makua sellaisenaan, joten laitoin reilusti. Myös suklaasoijajuoman käyttäminen vähentää suklaan tarvetta. Lopputuloksen perusteella voisin kuvitella, että 100g suklaatakin voi hyvin riittää. Tällöin myös annoksen hinta laskee reilusti.

Jäätelöstä tuli yllättävän hyvää, todella suklaista. Jännä huomio oli kuitenkin, että maussa oli hienoinen vivahde avokadosuklaamoussen mausta. Huomio oli jännä sen vuoksi, että ainoa yhdistävä asia näiden kesken oli kaakao ja sekin oli toisessa jauheena ja toisessa suklaana. Erittäin positiivinen yllätys oli kuitenkin tofun maun täydellinen puuttuminen. Jes!