sunnuntai 17. helmikuuta 2013

Omenapiirakka

Sain joululahjaksi Tupperwaren pikkuisen kaulimen, sitähän piti kokeilla ja testileivonnaiseksi päätyi amerikkahenkinen omenapiirakka. Olen kokeillut kannellisen piirakan valmistusta aikaisemminkin, silloin kansi vain repeili pahasti.

Taikinaan tuli
4½ dl vehnäjauhoja
1 dl sokeria
1/4 tl suolaa
150g margariinia
½ dl vettä
Sekoita kuivat aineet, nypi joukkoon margariini ja lisää lopuksi vesi. Laita jääkaappiin n. tunniksi.

Täytteenä käytin samaa ohjetta kuin omenatyynyissä hieman muunnellen. Lisäksi laitoin maapähkinävoita pohjalle.
Täytteeseen kului
n. 1kg omenoita
5 rkl sokeria
3 tl kanelisokeria
3 tl vaniljasokeria
2 rkl perunajauhoja
Pilko omenat isohkoiksi kuutioiksi, lisää sokerit ja perunajauhot, sekoita.

Laita taikina puoliksi, toinen puolikas tulisi olla hieman isompi kuin toinen. Painele isompi piirakkavuokaan, minä käytin uutta hienoa kaulintani tähän tarkoitukseen ja toimi oikein mainiosti. Sivele pohjan päälle maapähkinävoita ohuehko kerros ja kaada päälle omenat. Kaulitse pienempi osa taikinasta ja yritä saada se piirakan päälle tuhoamatta sitä. Paista 200 asteessa n. tunti.

Yritin käyttää taikinkannen tekoon kaulimeni toista osaa, jonka avulla siitä piti tulla verkkomainen. Mitään käsitystä tuosta tekotavasta ei ollut ja kokeilumielellä menin. Homma ei aivan onnistunut. Olisi pitänyt painaa enemmän, jotta reiät olisivat läpäisseet koko kannen ja kannen siirtäminen kakun päälle olisi pitänyt tehdä rullaten. Sain kannen kuitenkin piirakan päälle, vaikka se jälleen kerran hieman repesikin. Tällä kertaa ei onneksi kuitenkaan kovin pahasti.

Maapähkinävoi sopi oikein kivasti omenoiden kanssa ja ompuista tuli ihanan hilloisia. Hyvää oli siis!

Tämä piirakka on myös vegaanista, kun valitsee margariiniksi vegaanisen vaihtoehdon ja unohtaa munalla voitelun. Eipä se voitelu välttämätön olekaan, kun itsekin sen unohdin...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti