perjantai 9. syyskuuta 2011

Lehtitaikinatyynyt

Eräs kavereistani ryhtyi kesällä vegaaniksi, eli hän ei syö mitään eläinperäisiä tuotteita. Tämä aiheuttaa pientä haastetta leipomusten tekoon, sillä haluan yleensä tarjota vieraille jotain itsetehtyä. Täysin vegaanisten leivonnaisten teko on kuitenkin haastavaa, jopa vaikeaa näin kokemattomana. Ei voi käyttää mitään maitotuotteita, ei munia, liivatetta eikä tuotteita, joissa on tiettyjä E-koodeja. Inspiraatiota näihin tyynyihin hain chocochilin blogista. Sieltä keksin, että monet kaupassa myytävistä lehtitaikinalevyistä on vegaanisia, joten päätin toteuttaa täytettyjä taikinatyynyjä muutamalla täytteellä.

Suolaisiksi tyynyiksi tein kahta lajia: vegaanisia ja ei-vegaanisia yhteensä 12 kpl
Vegaanitäyte:
Tomaattipyre
Tofu
Paprikajauhe
Mustapippuri

Normaalitäyte:
Tomaattipyre
Feta-juusto

Tofun käyttö epäilytti, sillä en oli ikinä valmistanut siitä mitään. Sanoinkin kaverilleni, että jos maku on hirveä, ei tarvitse syödä. Täytteiden aineet valitsin muutenkin tällä kertaa helppouden perusteella. Ei-vegaanisissa tyynyissä puolitin lehtitaikinalevyt, sivelin puolikkaalle (myöhemmin tajusin, että olisi kannattanut laittaa keskelle, jolloin tyynyjen taittaminen olisi ollut paljon helpompaa) tomaattipyrettä ja sen päälle murensin sopivan määrän fetaa. Vegaanisissa sivelin tomaattipyreen, laitoin päälle tofusuikaleita, paprikaa ja mustapippuria. Lopuksi taitoin toisen puolen täytteen päälle ja painoin reunat yhteen. Paistoin tyynyjä 200 asteessa n. 12 minuuttia.

 

Suolaisten lisäksi tein yhden satsin makeita omenatyynyjä. Nämäkin siis vegaanisia.

Täyte:
3 omenaa (kaksi isoa voi riittää 12 tyynyyn, eli paketilliseen lehtitaikinaa)
1 rkl rypsiöljyä
vajaa 3 rkl sokeria
1,5 tl kanelisokeria
1 tl vaniljasokeria
1 rkl perunajauhoja

Pilko omenat kuutioiksi, suikaleiksi tai muiksi omaa silmääsi miellyttäviksi kuvioiksi ja paista niitä öljyssä mausteiden kanssa, kunnes ne pehmiävät hieman. Ota pois levyltä ja sekoita joukkoon perunajauhot.
Nosta täytettä lehtitaikinaneliöiden päälle ja taita tyynyiksi. Paista kuten suolaisia, kunnes saavat hieman väriä.


Varsinkin omena- ja fetatyynyt olivat oikein hyviä. Tofullisetkin olivat ihan hyviä, mutta omaan suuhuni tofu tuntuu jotenkin liian höttöiseltä. Vegaani kuitenkin tykkäsi, tai ainakin kaikki tuli syötyä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti