keskiviikko 14. syyskuuta 2011

New York Super Fudge Chunk

Olen tehnyt elämäni hienoimman hankinnan: jäätelökoneen. Kyseessä on Kenwoodin IM200, jonka tilasin amazon.comista vaivaisella 19 punnalla.

Lisäksi mukaan tarttui Ben & Jerry's jäätelöohjekirja. Siinä on kaikkia ihania ohjeita, enkä malta odottaa että pääsen kokeilemaan niitä kaikkia (muutamaa poikkeusta lukuunottamatta).

Ensimmäisen kokeiluerän ohjeeksi valitsin (tai kaverini tietämättään valitsi, sillä itse en millään osannut päättää) New York Super Fudge Chunkin. Ohje kuulosti hyvältä: kolmea eri lajia pähkinää, kolmea suklaata, vähän sokeria, kermaa, munia, maitoa ja suolaa. Reippaasti lähdin toteuttamaan ohjetta. Ensimmäinen hankaluus tuli aineiden määriä miettiessä, ne kun oli ilmoitettu kuppeina, unsseina ja koko satsin lopputilavuus neljännesgallonana. Hmm. No, onneksi google auttaa. Kuppi oli 2,4 dl, unssi n. 30 g ja neljännesgallona jotain 1 litran hujakoilla.

Näillä tiedoilla päätin puolittaa ohjeen. Mutta vaikka olin aikoinani erittäin hyvä matematiikassa, en osannut tehdä yksinkertaista jakolaskua. 2,4/2 ei ole 1,7. Sokeria tuli siis ensimmäiseen erään hieman liikaa. Jäätelö oli kuitenkin todella hyvää, mutta hieman liian makeaa. Makeuteen vaikutti myös se, että olin ajatellut ohjeen suklaat väärin. Laitoin taloussuklaata, vaikka olisi pitänyt laittaa paljon tummempaa. No, toiseen erään korjasin virheeni ja siinä maku oli huomattavasti parempi.

Jäätelökoneen tuottama jäätelö oli todella pehmeää, joten pakastin sitä rasiassa lisää. Koostumus ei kuitenkaan muuttunut. Verrattuna aiempaan jäätelökokeiluuni tämä oli aivan eri sfääreissä. Kone tekee tuotteesta ihanan sileää ja ilmavaa, toisin kuin käsin sekoitettaessa. Teko oli myös paljon vaivattomampaa, kun ei puolen tunnin välein tarvinnut käydä sekoittamassa massaa pakastimessa.


New York Super Fudge Chunk
 
Mikäli joku miettii itsetehdyn B&J jäätelön hintaa, niin voin iloksenne kertoa tehneeni laskelmia. Laskin kaikkien aineiden hinnat käyttösuhteessa ja lopullisen summan suhteutin valmiin jäätelön tilavuuteen. Tämän ohjeen jäätelön hinnaksi tuli n. 6 €/litra, eli se on puolet "oikeiden" hinnasta. Onhan tuo kuitenkin paljon enemmän kuin perusjäätelöiden tai jopa Aino-jäätelöiden, mutta ainakin tietää mitä jäätelössä on ja saa tekemisen iloa =)

1 kommentti:

  1. Se koostumus oli kyllä tosi onnistunut, ite oon tehnyt jäätelökoneella paljon huonompaakin. Tai helposti on tullu jäärakeita tms. Tossa ei ollut ollenkaan.

    Eihän jäätelön tekeminen koskaan halvaks tule, vaikka tekis jotain perusvaniljaa. Mutta ei oo ainakaan lisäaineita, ja makuihin saa enemmän vaihtoehtoja. :)

    VastaaPoista