perjantai 23. joulukuuta 2011

Piparkakkutalo

Tänä jouluna toteutan parikin asiaa, jotka mielestäni kuuluvat jouluun mutta joita en ole aiemmin tehnyt itse. Eli toinen oli piparkakkutalon leipominen ja toinen kinkun paisto. (Kinkku on edelleen uunissa, toivottavasti tulee hyvää.) Piparkakkutalon leipomisessa päädyin astetta helpompaan vaihtoehtoon ja ostin piparitaikinan valmiina. Tähän taloon ja sen ympäristöön kului vajaa 1 kilo taikinaa, lopusta leivoin possuja, kuusia ja rekiä. Käytin Sunnuntai laktoositonta piparitaikinaa (halvinta...) mutta hinnasta huolimatta piparit maistuvat hyviltä. Taloa ei tietenkään saa syödä ennen kuin joulu on mennyt.

Talon kappaleiden yhdistämiseen käytin sulatettuja vaahtokarkkeja. (Vaahtokarkit lautaselle ja mikroon 30-40 sekunniksi ja sitten dipataan palat möhnään.) En ehkä ikinä ole törmännyt niin tahmeaan aineeseen. Vaahtokarkit vain venyivät, venyivät ja tarttuivat tiukasti kiinni mihin ikinä osuivatkaan. Tahmeudesta huolimatta talon katto piti aluksi pönkätä paikalleen, sillä vaahtokarkkien jähmettymiseen meni hieman aikaa. Koristeluun käytin muuten tomusokerikuorrutetta ja paljon karkkeja.


Talon ikkunalasit tein laittamalla ikkuna-aukkoihin matokarkit ennen uuniin panoa. Laseista tuli hienot, mutta leivinpaperi ei perästäkään lähtenyt niistä irti, vaikka jäähdytin palat hyvin jääkaapissakin. No, eipä niitä tyhjiäkään ruutuja olisi syödä voinut, joten eipä tuo haittaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti