maanantai 10. tammikuuta 2011

Jäätelö

Kaikki tuttuni tietävät, että rakastan jäätelöä yli kaiken. Kun tietää tämän tosiasian, on jokseenkin outoa, etten ole koskaan aikaisemmin itse tehnyt jäätelöä (lapsena tehtyjä kokeiluja ei lasketa). Sain kuitenkin jostain idean valkosuklaalla kuorrutettuun jäätelökakkuun, enkä halunnut käyttää kaupan jäätelöä, vaikka se olisi varmasti ollut paljon helpompi ja halvempi ratkaisu. Ohjeen ilman jäätelökonetta tehtävään jäätelöön otin Kotiruoka-keittokirjasta.

Jäätelöön (vajaa 1 litra) tarvitaan:
3 keltuaista
3 rkl sokeria
1 tl vaniljasokeria
3 dl vaahtoutuvaa kermaa

Makuaineeksi käytin reilun ½ l survottuja vadelmia

Vatkaa keltuaiset ja sokeri vaahdoksi. Vaahdota kerma eri astiassa. Sekoita makua antava aine keltuaisvaahtoon (marjojen lisäksi käy vaikka suklaa tai piparminttukarkit). Yhdistä vaahdot varovasti sekoittaen. Kaada seos vedellä huuhdeltuun vuokaan ja jäädytä. Vatkaa jäätelöä joitakin kertoja jäädyttämisen aikana.

Ohjeessa luki lopullisen jäätelön määräksi 6 annosta, mikä oli mielestäni hyvin epämääräistä. Olisin kaivannut litramääriä. Tein ohjeen kaksinkertaisena, toiseen puolikkaaseen laitoin vadelmat ja toisen jätin ihan vaniljaksi.

Vadelmajäätelö maistui (yllätys yllätys) vadelmalle, ehkä liikaakiin, sillä se alkoi jo muistuttaa sorbettia. Seuraavaan satsiin tulee siis vähemmän vadelmia.
Vaniljajäätelö taas olisi voinut maistua enemmän vaniljalta, seuraavaan erään siis enemmän vaniljasokeria.
Muuten yllätyin positiivisesti. Kun jäätelön antoi hieman pehmitä, se oli jopa koostumukseltaan sopivaa.

Jäätelöistä ei ole itsessään kuvaa, ainoat ovat kakkua tehdessä otettuja.
Tässä vadelmajäätelö

3 kommenttia:

 1. Vaniljasokerin lisäks kannattaa varmaan myös kokeilla vaniljatankoa tai sitte vaniljaa saa pullossa jonkinlaisena litkuna. Jos siis haluaa pelkkää vaniljan makua ilman sokeria. :)

  VastaaPoista
 2. Tota vaniljatankoa olisin halunnu tohonkin käyttää, mutta kaikkien käyttöohjeiden mukaan sitä pitäis keittää ja ainakin tässä ohjeessa kerma pitää vaahdottaa, joten keittäminen ei tule kyseeseen. Jokin muu ohje voisi toimiakin.
  Ja onhan noita sitten jotain vaniljajauheitakin kai olemassa, että vaihtoehtoja on. Eikä tässäkään tartte välttämättä sitä sokerin määrää lisätä, voihan osan normisokeristakin korvata tolla vaniljasokerilla (kai).

  VastaaPoista
 3. Niin joo, muistanki että tuskailit ton kanssa. Ehkä jos keittäis hyvin pienessä tilkassa vettä tai kermaa, jonka lisäis sinne vaahtoon?

  Se vaniljaesanssi (en muista hienompaa nimeä) on kyllä aika kallista. Kauheasti myivät ulkomailla, ja ihmettelivät, ku ostettiin mieluummin toukkatequilaa. :D

  VastaaPoista