maanantai 31. tammikuuta 2011

Koiran toppahaalari

Tänä talvena on ehtinyt olla jo monta erittäin kylmää pakkaspäivää, jolloin lämpötila on painunut lähemmäs -30 astetta. Tällaisina päivinä pienellä koiralla on ihan varmasti kylmä, joten päätin tehdä omalleni toppahaalarin (valmiit kun on niin älyttömän kalliita).

Materiaaleiksi valitsin ulkoilukangasta, väliin vanua ja vuoreksi fleeceä. Kutakin kangasta kului alle puoli metriä, joten halvalla pääsin. Lisäksi tarvitsin 30 cm pitkän vetoketjun haalarin sulkemiseen.

Kaavat haalariin piirsin omasta päästäni koiraa mittailemalla ja kokeilemalla mikä toimii. Mitoissani oli jotain pahasti vialla, sillä ensimmäiset yritykset lakanakankaasta olivat liian pieniä ja vaikka ympärysmittaan lisäsi hieman yli puuttuvan 5 senttiä, oli haalari silti liian pieni. Jonkinlainen haalari kuitenkin valmistui ja nyt tiedän mitä teen toisin seuraavan kohdalla.

Haalaria varten tarvitaan kaksi vartalokappaletta (oikealla ylh), 4 lahjetta (kyllä, koiralla on neljä jalkaa eikä kahta, kuten allekirjottanut huomasi ensimmäistä yritystä sovittaessaan... =D), sekä mahanalus kappaleen (oik.alh.)Yhdistin haalarin kappaleet  niin, että ensin vartalokappaleet mahanaluskappaleeseen ja sitten lahkeet kiinni niihin. Ompelin fleecestä samanlaisen ja lopuksi yhdistin ne. Laitoin fleece- ja ulkoilukangas+vanu-haalarit sisäkkäin niin, että ulkoilukangas jäi fleecen ja vanun väliin, jotta kun kappaleet kääntää oikein päin on ulkoilukangas uloimpana ja fleece sisällä


 Ompelin fleecen ja ulkokerroksen yhteen, mutta jätin mahan alta haarakohdan auki, jotta pystyin kääntämään työn oikein päin. Ennen tätä laitoin kaulan kohdalle vielä suorakaiteen muotoisen, kaksinkerroin taitetun kauluksen, joka jäi siis fleecen ja ulkoilukankaan väliin haalarin sisäpuolelle.


Käänsin haalarin oikein päin ja lopuksi ompelin kauluksen pystysauman kiinni (lukuunottamatta parin sentin pätkää, jonka jätin auki hihnaa varten). Tämän jälkeen kiinnitin vetoketjun kauluksesta hännän tyveen ja tikkastin haalarin reunat kauttaaltaan.


Haalari on mielestäni onnistunut, vaikka se on edelleen hieman tiukka. Siinä pystyy kuitenkin liikkumaan, eikä Sakis näytä palelevan se päällään, joten tavoite saavutettu.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti