keskiviikko 7. marraskuuta 2012

Halloween: Saatanallinen Sacher

Koristeiden lisäksi Halloween-juhlissa piti tietysti olla myös teemaan sopivat tarjoilut. Ensimmäisenä näistä Saatanallinen Sacher, joka sopii myös vegaaneille. Alkuperäinen ohje Chocochililtä, mutta muokkasin sitä hieman.

Pohja
4,5 dl vehnäjauhoja
2 dl sokeria
2 tl vaniljasokeria
2 tl leivinjauhetta
0,5 tl soodaa
130 g tummaa suklaata (rainbow on halvin)
150 g margariinia (sininen keiju)
3 dl omenamehua
Kostutukseen omenamehua ja täytteeksi aprikoosimarmeladia.
Kuorrutteeseen 100g margariinia ja 150 g suklaata. Käytin loput rainbown tummasta suklaalevystä ja lisäksi yhden minttusuklaalevyn.
Sekoita kuivat aineet keskenään. Sulata margariini ja sekoita siihen suklaa kunnes sekin sulaa. Lisää jauhoihin ensin omenamehu ja sitten margariinisuklaaseos. Kaada voideltuun vuokaan, omani oli n. 21 cm halkaisijaltaan. Paista 175 asteessa n. 50 minuuttia tai kunnes taikinaa ei enää tartu tikkuun. Anna seistä 5 min ja kumoa. Annan jäähtyä kunnolla esim. jääkaapissa yön yli. Kostuta omenamehulla, itsellä meni hieman reilu 0,5 dl. Halkaise kakku kahtia ja täytä aprikoosimarmeladilla. Valmista kuorrutus sulattamalla margariini ja suklaa. Kaada kakun päälle ja sivele varovasti reunoille. Minä koristelin kakun vielä tomusokerikuorrutteella piirtämällä päälle pentagrammin ja numerosarjan 666. Reunoille lisäsin vielä ylösalaisin olevat ristit.

Leikkaamiseen kannattaa varata terävä veitsi, jotta jähmettyneen kuorrutteen saa kauniisti leikattua.

sunnuntai 4. marraskuuta 2012

Halloween: Koristeet

Juhlistin samalla kertaa Halloweenia ja tupareita. Kaksinkertainen syy siis kutsua vieraita ja keksiä tarjottavia. Aloitan koristeista. Koristeiden piti tietysti olla teemaan sopivia, joten kiersin erinäisiä kauppoja tarjousten perässä. Koristeita tarttuikin mukaan Pilailupuodista, Tiimarista, Citymarketista ja Anttilasta. Lisäksi vielä hyödynsin yhden pahvilaatikon ja tulostimen. Kuvat kertovat enemmän kuin tuhat sanaa, joten katsokaa kylliksenne:
Pöytäliina oli ilmainen kierrätysillasta, kettinki Tiimarista eurolla

Verta eli punaviiniä. Itse tulostettu etiketit. Vieraat luulivat aidoksi tavaraksi...
Vessan oven veriset jäljet, Citymarket n. 5€
Veriset keittiövälineet, Tiimari, 99 snt

Pöntöstä nousi zombietyttö. Pilailupuoti 3,90€
Hämähäkit valtasivat seinät, itse tulostin.

Ruumisarkku mustasta kartongista, itse askarreltu. Sisälsi luita eli siis ruokailuvälineet.

Kummitukset pesukoneen päällä, askarreltu pahvilaatikosta, ilmaiset.

Sian/naudan henkitorvi. Sakiksen juhlaeväs meni myös koristeena.

torstai 6. syyskuuta 2012

Kehruu, osa I

Sain tädiltäni joululahjaksi värttinän ja 100g värjättyä villaa. Innokkaana siitä sitten hänen opastuksellaan aloin kehrätä lankaa. Alkuun tuotos oli melko möykkyistä ja paksua, mutta efektilankaa siitä kai pitikin tulla. Kun olin mielestäni kehrännyt jo hirveän pitkän pätkän, auttoi tätini myös langan kertaamisessa. Lopputuotteena huimat 3 metriä valmista lankaa. Tässä vaiheessa villasta oli siis kehrätty vain aivan pikkuinen osa, ja aloitin sitten itsenäisesti seuraavan erän. Siitä langasta alkoi pikkuhiljaa muodostua ohuempaa ja tasaisempaa. Vaikka edelleen väliin eksyi paksumpia ja vähemmän kierteisiä kohtia. Joululomalla kehräilin ahkerasti, kunnes värttinä tuli niin täyteen, että lankaa purkautui joka pyöräytyksellä enemmän kuin sitä muodostui. Tämän takia värttinä joutui laatikkoon odottamaa, sillä en mitenkään pystynyt muistamaan miten sen langan sai irti värttinästä tuhoamatta sitä.

Noin puoli vuotta myöhemmin, tapasin tätini jälleen ja muistin jopa ottaa värttinän lankoineen mukaan. Tehokkaasti lapsenvahteina ollessamme ja lasten ollessa päiväunilla saimme kuin saimmekin pienten alkukankeuksien jälkeen langan kieputettua käden ympärille, kerrattua sen ja lopuksi vielä vyyhdille.

Villaa on vielä n. 20g jäljellä, saa nähdä milloin saan projektin valmiiksi ja muistanko taaskaan kertausta. Nyt on onneksi tuo ylläoleva kuva apuna, siitä voi sitten muistella että miten se lanka pitikään kieputtaa käden ympärille. Sen jälkeen voi alkaa miettiä, että mitä tästä jatkuvasti paksuuttaan muuttavasta langasta on mahdollista tehdä. Ehkä jouluksi jotain pientä. Se jää nähtäväksi.

tiistai 4. syyskuuta 2012

Daim-leivokset

Kesätöiden viimeisellä viikolla päädyin viemään kiitokseksi valtavan pussin Fazerin suklaakonvehteja sekä Daim-leivoksia. Ohje jälkimmäisiin löytyi Yhteishyvän numerosta 3/08

175g voita
200g taloussuklaata
2½ dl sokeria
2tl vaniljasokeria
1/4 tl suolaa
3 munaa
200g Daim-suklaata
3 dl vehnäjauhoja

Kuorrute:
200g Daim-sulkaata
1dl kermaa
25g voita

Sulata voi ja taloussuklaa. Sekoita joukkoon sokerit ja suola. Riko munien rakenne ja sekoita joukkoon. Rouhi daim-suklaa ja lisää jauhojen kanssa seokseen. Kaada uunivuokaan, ja paista 175 asteessa n. 25min. Jäähdytä hyvin.

Kuorrutteeseen paloittele suklaa kattilaan, lisää kerma ja margariini, kuumenna kunnes suklaa suklaa. Kaada jäähtyneen kakun päälle. Anna jähmettyä. Leikkaa tuotos sopivan kokoisiksi palasiksi. Itse en tätä kuljetusteknisistä syistä pilkkonut, vaan työkaverit saivat sitten itse leikata haluamansa kokoiset palat.

Tästä tuli todella mehevää, muistuttaa kovasti mutakakkua, jossa on vain suklaakuorrute.

sunnuntai 26. elokuuta 2012

Sakis 3v.

Rakkaalla koirallani on tänään syntymäpäivä. Tapahtumaa juhlistettiin viime vuoden tapaan kakulla. Lahjaa Sakis ei valitettavasti saanut, ainakaan vielä. Tämän syntymäpäiväkakun pohjaksi tuli yksi kaupan valmiskoiranruuista, jonka kumosin lautaselle kokonaisena. Sen reunoille painelin juustoraastetta ja päälle leikkasin juustosta hienon kolmosen.


Onnea Sankarille!


torstai 9. elokuuta 2012

Suklaakeksit

Nämä keksit vein siis kesän viimeiseen työpaikkaan ensimmäisenä päivänä, ihan vain saadakseni työkaverit hyvälle tuulelle ja ottamaan minut mukavasti vastaan. Lahjonta toimii aina!
Kekseistä tuli oikein pehmeitä ja suklaisia, suklaarakeita olisi kyllä voinut olla melkeimpä kaksi pussillista, nyt tuntui että moneen keksiin ei tullut ollenkaan rakeita.


200 g margariinia
2 dl sokeria
1½ dl fariinisokeria
2 tl vaniljasokeria
2 munaa
3 dl vehnäjauhoja
1 dl kaakaojauhetta
1 tl soodaa
1 pussi suklaarakeita.

Sekoita margariini ja sokerit hyvin. Sekoita joukkoon muna ja lopuksi kuivat aineet. Nosta taikinasta nokareita pellille ja paista 200 asteesa n. 7-8 minuuttia.

sunnuntai 5. elokuuta 2012

Valkosuklaa-karpalokeksit

Edellisestä päivityksestä on vierähtänyt jo melkein kaksi kuukautta, syynä varmaan kesätyöt, joiden jälkeen on ollut niin väsynyt, ettei lenkkien lisäksi ole juuri muuta saanut aikaiseksi. Kahta eri lajia keksejä sentään tullut tehtyä, nämä menivät toiseen kesätyöpaikkaan kiitokseksi ja seuraavat kolmanteen ennakkolahjuksiksi. Tähän ohjeeseen piti alunperin käyttää kuivattuja mansikoita, mutta ainoat löytämäni olivat niiiiiiiin arvokkaita (n. 100€/kg), etten millään malttanut sellaisia ostaa. Päädyin laittamaan tilalle karpaloita, jotka hintansa puolesta sopivat paljon paremmin kukkarolleni. Karpalot sopivat mielestäni aivan hyvin valkosuklaan kanssa ja kekseistä tuli hyviä. Oikein pehmeitä ja maukkaita.

150 g voita
1 dl sokeria
1 dl fariinisokeria
1 tl vaniljasokeria
1 muna
3 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
½ tl soodaa
½ tl suolaa
135g valkosuklaata
2 dl karpaloita


Vatkaa voi ja sokerit. Sekoita joukkoon muna. Sekoita kuivat aineet ja lisää joukkoon. Nosta lusikalla nokareita pellille, nokareet saavat olla aika pieniä, sillä keksit "valuvat" uunissa muotoonsa, jolloin ne leviävät huomattavasti. Jätä siis riittävästi tilaa nokareiden väliin. Paista 200 asteessa n. 7-8 minuuttia, kunnes keksit näyttävät saaneen sopivasti väriä. Paistolämpötila on täysin muistini varassa, ja saattaa heittää hieman, sillä onnistuin hukkaamaan lapun, jolle olin ohjeen kirjoittanut. Joten kannattaa tarkkaila keksejä, jotteivät pääse kärähtämään =)

torstai 14. kesäkuuta 2012

Broileripiirakka

Rusinantte leipoi tässä taannoin kuulemma taivaallista broilerpiirakkaa. Halusin itsekin päästä kokeilemaan, mutta eipä vastannut puhelimeen, kun ohjetta oisin kysynyt. Onneksi valmistusvaiheessa paikalla ollut äitini osasi suurinpiirtein kertoa mitä piirakkaan oli tullut. Itse kuitenkin päätin hieman oikaista ja tavallisen kerman ja mausteiden sijaan ostinkin valmiiksi maustettuja ruokakermoja.

1 Myllyn Paras suolainen pakaste piirakkapohja
300 g hunajamarinoituja broilerfileesuikaileita
150 g fetaa
½ paprika
2 dl juuston makuista ruokakermaa
2 dl pippurin makuista ruokakermaa
2 munaa
n. 1 dl juustoraastetta.

Painele piirakkapohja piirakkavuokaan. Kaada päälle paistettu broileri, paprikapalat ja feta. Sekoita kulhossa kermat ja kananmunat. Kaada vuokaan. Ripottele päälle juustoraastetta. Paista 200 asteessa n. 30 minuuttia, kunnes täyte on hyytynyt ja saanut väriä.

Hyvää ja äärimmäisen helppoa, nuo valmiiksi maustetut ruokakermat ovat kyllä erittäin käteviä, kun ruokaan saa helposti makua ilman pelkoa liiallisesta tai liian vähäisestä mausteisuudesta.

tiistai 12. kesäkuuta 2012

Kierrekeksit

Jälleen on menossa kesä ja kesätyöt. Tälle kesälle työpaikkoja ehtiikin kertyä 3, joten myös läksiäisviemisiä ehtii tehdä useaan otteeseen. Ensimmäisen kahden viikon jälkeen oli aika sanoa heipat ensimmäiselle paikalle ja viemisiksi löysin Maistuvat pikkkuleivät -kirjasesta ohjeen kääretorttua muistuttaviin kekseihin.

400 g voita
6 dl fariinisokeria
2 munaa
3 tl vaniljasokeria
3 tl leivinjauhetta
15 dl vehnäjauhoja
2 rkl kaakaojauhetta
muutama tippa piparminttuaromia

Vaahdota voi ja sokeri. Vatkaa munat sekaan. Sekoita vaniljasokeri ja leivinjauhe jauhoihin ja yhdistä ne vaahtoon sekoittaen hyvin. Taikinasta tulee hyvin raskasta ja vaatii aika paljon voimaa koneelta. Ainakin tässä tuplakoossa.
Jaa taikina kahtia ja lisää toiseen puolikkaaseen kaakaojauhe ja toiseen piparminttuaromi.
Kauli kumpikin osa n. 2 mm paksuksi levyksi. Nosta piparminttulevy suklaalevyn päälle ja kierrä rullalle kuin kääretorttu. Peitä rulla muovikelmulla ja anna asettua hetki jääkaapissa.
Kuumenna uuni 175 asteeseen. Leikkaa rullasta ohuita viipaleita terävällä veitsellä ja paista niitä uunissa 10-15 minuuttia kunnes saavat kauniin värin. Anna jäähtyä.

Kekseistä tulee melko kovia, ihan tiedoksi vaan. Tästä taikinamäärästä olisi ohjeen mukaan pitänyt tulla 100 keksiä, mutta levyjeni epätasaisuuksien ja pienen siirto-onnettomuuden jälkeen ehjiä ja kohtuu nättejä keksejä tuli n. 80. Pieneen hävikkiin kannattaa siis varautua.

sunnuntai 10. kesäkuuta 2012

Raparperimuffinssit

Sadepäivän kuluksi päätin leipoa muffinsseja. Ja kun isän pihalla rehottaa raparperi, päätin kokeilla niiden sopivuutta tähän helppoon leivonnaiseen.

n. 19 kpl
2 munaa
2 dl sokeria
100 g voita sulatettuna
2 dl maitoa
3,5 dl vehnäjauhoja
1 dl kaurahiutaleita
2 tl leivinjauhetta
1 tl vaniljasokeria
3 dl raparperiä hienoksi pilkottuna

Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi. Lisää joukkoon voi, maito, kuivat aineet ja raparperi. Sekoita.
Kaada täyte pursotinpussiin tai muovipussiin, jonka kulman leikkaat auki ja pursota taikina muffinssivuokiin.
Paista 200 asteessa 15 min tai kunnes saavat kauniin värin.

Raparperi antaa muffinsseihin kivan kirpakan maun, näistä tuli siis oikein hyviä!