keskiviikko 25. elokuuta 2010

Munkit

Vappuna oli myös hyvä syy kokeilla munkkien tekoa ja rasvassa keittämistä. Rasvan kanssa pelaaminen hieman jännitti, mutta se sujui loppujen lopuksi oikein hyvin. Minulla vaan oli kattilassa aivan liikaa öljyä, puoletkin olisi varmasti riittänyt.

Taikina:
5 dl maitoa
50 g hiivaa
2 munaa
1½ dl sokeria
1-2 tl suolaa
2 tl kardemummaa
12-14 dl vehnäjauhoja
125 g rasvaa

Uppopaistoon 5-10 dl kuumennuksen kestävää öljyä (esim. rypsiöljyä)
Pinnalle sokeria

Valmista taikina pullaohjeen tapaan ja anna kohota.
Leivo taikinasta pyöreitä pullia ja kohota ne. Voit paistaa ne sellaisenaan tai muotoilla niistä rinkilöitä työntämällä etusormet keskeltä pullaa läpi ja pyörittämällä sormien ympärillä rinkiläksi.

Kaada mahdollisimman raskaan (turvallisuussyistä) kattilan pohjalle sen verran öljyä, että munkit mahtuvat kääntymään siinä hyvin. Varaa kattilan vierelle valmiiksi kansi, reikäkauha, lautanen, talouspaperia ja sokeria. Mikäli rasva syttyy jostain syystä palamaan, tukahduta palo kannella, älä yritä sammuttaa sitä vedellä.
Rasva on sopivan kuumaa, kun taikinanpala alkaa heti poreillen kiehua ja ruskistuu noin minuutissa.

Uppopaista munkit kuumassa rasvassa kauniinruskeiksi molemmin puolin. Nosta munkit lautaselle talouspaperin päälle valumaan ja sokeroi ne kuumina tai pakasta ja sokeroi vasta tarjoiltaessa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti