maanantai 16. elokuuta 2010

Pavlova

Vietin kesän -06 Australiassa leijonien nuorisovaihdossa. Siellä tuli kokeiltua kaikenlaisia paikallisia herkkuja. Yksi näistä oli pavlova, jota kolmannen isäntäperheeni äiti opetti minut tekemään ja antoi myös ohjeen mukaani kotiin palatessani. Pavlova on siis käytönnössä suuri marenki, joka jää keskeltä vaahtokarkkimaisen pehmeäksi. Tämän kyseisen yksilön tein Oscar-valvojaisia varten. Koko kakku tulikin sitten syötyä yön aikana.

Varsinaiseen kakkuun tuli
4 munan valkuaista
2,5 dl sokeria
1 tl maissijauhoa (itse pistin perunajauhoja, maissia kun ei ollut)
1 tl viinietikkaa

Ensin munanvalkuaiset vatkattiin kovaksi vaahdoksi, johon sitten lisättiin sokeri pieninä määrinä kerrallaan. Kun muna-sokerivaahto oli kovaa lisäsin joukkoon jauhot ja viinietikan.
Tämän jälkeen kumosin taikinan yhdeksi kasaksi uunipellille. Tasoitin siitä sopusuhtaisen näköisen kiekon, halkaisija n. 20 cm. Sitten raidoitin reunat vetämällä veitsellä pohjalta kasan huippua kohti, jolloin reunoista tulee tukevammat. Lopuksi tasoitin kasan päällisen.
Kakku paistetaan uunissa 148 asteessa (tämä on ohjeen mukaan, itse pistin 150 asteeseen) 1-1½ tuntia. Paistoaika riippu täysin uunin tehosta. Omani alkoi jo 40 minuutin jälkeen näyttää tummenevan liikaa... Annetaan kakun jäähtyä uunissa uuninluukku auki.
Ellei kakun pinta romahtanut jo paistuessa (omani yleensä tekee niin), niin leikkaa sitä hieman veitsellä ja paina vähän alaspäin, jolloin saat täytteet mahtumaan päälle. Koristele jäähtynyt kakku kermavaahdolla ja haluamillasi hedelmillä. Itse käytin kiiviä ja viinirypäleitä. Myös marjat sopivat todella hyvin. Kakkupohja säilyy hyvin huoneenlämmössä seuraavaan päivään, jollei sitä täytä. Täyttämiseen ei kyllä kauaa mene, joten sen voi hyvin tehdä vasta hieman ennen vieraiden saapumista / tarjoilua.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti