maanantai 16. elokuuta 2010

Ystävänpäivän konvehdit

Tulevan ystävänpäivän kunniaksi halusin ilahduttaa opiskelukavereita pienellä suklaalahjalla ja päädyin sitten tekemään suklaakonvehteja. Halusin ehdottomasti kokeilla minttusuklaatäytteen tekemistä ns. oikeasti, eli halusin käyttää oikeaa minttua suklaan maustamiseen aromien ja valmiiden minttusuklaiden sijaan. En kuitenkaan löytänyt mistään ohjetta, joka olisi edes hieman vihjannut miten se onnistuisi, joten päätin kokeilla omasta päästäni. No, kyllähän sen sitten tiesi mitä siitä tulee. Kuumensin ensin kattilassa kermaa ja laitoin joukkoon kuivattua minttua. Keitin niitä yhdessä jonkin aikaa, minkä jälkeen siivilöin mintut pois ja kaadoin kerman tumman suklaan joukkoon. Makua ei tullut oikeastaan ollenkaan, joten päätin lisätä kermaa ja enemmän minttua. Nyt sitä makua sitten tuli, mutta se ei ollut missään nimessä miellyttävä. Se erä minttusuklaata päätyikin sitten suoraan roskiin. Koska varasin liian vähän aikaa suklaiden tekoon ja aineitakin oli rajoitetusti, päätin siirtää seuraavan kokeilun hamaan tulevaisuuteen.
Lopulta tein kolmea eri makua konvehteja. Makuina olivat valkosuklaa-maitosuklaa-mansikkamarmeladi, maitosuklaa-minttusuklaa ja maitosuklaa-kinuski.

Valkosuklaa-maitosuklaa-mansikkamarmeladi
Sulatin maitosuklaa mikrossa ja laitoin sitä muottiin noin puoleenväliin. Koputtelin muottia pöytää vasten, jotta ilmakuplat poistuisivat muotin pohjalta ja suklaa pääsisi valumaan myös koristeuriin. Seuraavaksi painoin palat mansikkamarmeladia (irtokarkkihyllystä Vihreiden kuulien näköisiä palloja) suklaaseen, ei kuitenkaan aivan pohjaan saakka, jottei se pilkistä konvehdin pinnalle. Tämän jälkeen kovetin suklaan jääkaapissa.
Seuraavassa vaiheessa sulatin Fazerin sinistä ja laitoin sen valkosuklaan päälle. Kopauttelin taas muottia ja annoin kovettua. Näin muotista tuli ulos konvehteja, joissa puolet (yläpuoli) oli valkosuklaata ja puolet maitosuklaata.

Maitosuklaa-minttusuklaa
Koska halusin erottaa tämän ja seuraavan erän toisistaan, päätin tehdä näihin pienen koristepisteen valkosuklaasta. Muotin pohjassa oli pieni nypykkä, johon laitoin puutikulla pienen pisaran valkosuklaata. Tämän päälle rakensin sitten varsinaisen konvehdin.
Kuten ensimmäisessäkin, sulatin suklaan, tällä kertaa Fazerin sinisen ja laitoin sen muottien pohjalle ja tällä kertaa myös reunoille, jotta täytteelle muodostuisi "kuppi". Koputtelin muottia taas ja annoin kovettua jääkaapissa.
Kovettumisen aikana tein täytteen. Koska itse mintulla maustetun suklaan tekeminen ei onnistunut, turvauduin suunnitelmaan B. Kuumensin kattilassa kermaa ja lisäsin siihen valmista marianne-rouhetta. Sekoittelin seosta kunnolla, jotta mahdollisimman suuri osuus rouheesta liukenisi. Tämän jälkeen siivilöin lopun rouheen pois ja kaadoin kerman sulatettuun tummaan suklaaseen ja sekoitin tasaiseksi massaksi. Lusikoin täytteen konvehteihin ja annoin taas jähmettyä vähän aikaa.
Viimeiseksi tein konvehteihin pohjan, eli peitin täytteen maitosuklaalla, kopauttelin ja annoin kovettua kunnolla.

Maitosuklaa-kinuski
Samoin kuin edelläkin, levitin sulatetun suklaan muotin pohjalle ja reunoille, kopauttelin ja annoin kovettua.
Täytteeksi tuli kinuskia. Laitoin kattilaan kermaa ja saman verran fariinisokeria. Keitin seosta, kunnes kinuski ei kylmään veteen tiputettuna enää levinnyt, vaan muodosti kiinteän pisaran. Annoin täytteen jäähtyä hetken, mutten liian kauan, jottein kinuski ehdi jähmettyä. Lusikoin sen muotteihin ja annoin taas kovettua.
Viimeiseksi tein vielä näillekin pohjat, eli päälle vielä suklaata ja kopauttelin. Ja sitten vielä jääkaappiin jähmettymään.

Säilytin konvehdit yön yli jääkaapissa ja tarjoilin seuraavana päivänä kavereille. Maistui kuulemma todella hyvältä.
Kerroskonvehtien maitosuklaaosaan jäi ikävästi valkosuklaa raitoja ja yhdestä kuitenkin pilkistää marmeladi, mutta eipä tuo makua haitannut. Ensi kerralla tietää, että kannattaa putsata muotista valkosuklaan laiton jälkeen yläosan reunat.

Takana täytteenä siis kinuski, vasemmalla mansikkamarmeladi ja oikealla minttusuklaa.

3 kommenttia:

  1. Koska sä teet noita lisää? Oli tosi herkullisia. Samoin ku suukotki. :)

    VastaaPoista
  2. Jos helmikuussa? ;) Sitten kun tulee näpertämisen halu taas :)

    VastaaPoista
  3. No viimestään ystävänpäivänä. ;)

    VastaaPoista